Aşure tarifi

Malum aşure ayındayız. Çevremde çoğu insan ya aşure yapma telaşında ya da yediği aşureyi ballandıra ballandıra anlatmakta. Biz de aşure yapalım dedik. Annemden aldığım tarife göre hemen malzeme toplamaya başladım. Sizin de aşure yapmak gibi bir niyetiniz varsa aşağıdaki tarifim yol gösterici olacaktır.


Malzemeler:

1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı aşurelik buğday
250 gr sarı kuru üzüm
250 gr kuru kayısı
250 gr kuru incir
2 su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı pirinç
2 yemek kaşığı nişasta
Aldığı kadar su
Üzerini süslemek için ceviz, nar ve tarçın



Yapılışı:

Nohut, kuru fasulye ve aşurelik buğday bir gün öncesinden ayrı kaplarda ıslatılır.
Ertesi gün yine ayrı kaplarda haşlanır.
Sonrasında hepsini büyük bir tencerede içine su ve şeker ilave edilerek kaynatılır.
Pirinç ve nişasta su ile karıştırılarak kaynayan karışıma ilave edilerek bir süre daha kaynatılır.
Üzüm, ufak doğranmış kayısı ve incir de kaynayan karışıma ilave edilerek bir süre daha kaynatılır.
Kıvama gelene kadar kaynatılır.
Sonrasında kaselere konarak üzeri ceviz, nar ve tarçınla süslenir.

Afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder