Bağışıklık Sistemini Güçlendirme Vakti

Mevsimsel hastalıklar kapıdayken önlem alma zamanımızın geldiğini düşünüyorum. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için birçok konuya hassasiyet göstermek gerekiyor. Düzenli uyku, spor, dengeli ve sağlıklı beslenme ve yeterli sıvı alımı. Bunları dengeli bir şekilde sağladığımızdan emin olmalıyız. Günlük beslenmemizde çeşitlilik önemli. Her vitamin grubundan tüketmek gerekiyor. Ceviz, fındık, süt, balık, yoğurt, peynir, yumurta, bademe muhakkak yer verin derim. Bu mevsim tüketebileceğiniz sağlıklı balıklar hamsi, palamut ve lüfer. Bunları haftanın iki günü tüketmek de önemli. Vitamin gruplarına göre besin listesi aşağıda şöyle sıralanıyor.




A vitamini: yumurta sarısı, süt yağı. Beta karoten bakımından zengin besinler ise; havuç, kayısı, ıspanak, pazı, yeşil biber, brokoli ve patates

E vitamini: zeytinyağı, yağlı kuruyemişler

C vitamini: portakal, limon, mandalina ve taze meyve ve sebzeler. Günlük C vitamini ihtiyacı olan 100 mg C vitamini bulunan meyveler: 10 adet çilek, 1 greyfurt, 1 dilim kavun, 1 kivi, 2 mandalina.

B vitamini: balık, kuruyemiş, süt ve et

Folik asit: tahıllar, yeşil yapraklı sebzeler, portakal suyu

Demir: ıspanak, kuru üzüm, semizotu, pekmez, kırmızı et, yumurta. Etin yanında alacağınız taze meyve ve sebze demir emilimini arttırır.

Çinko: badem, et, pişmiş nohut, kuru fasulye, bezelye.

Selenyum: A, C, E vitaminleri ve selenyumun antioksidan özelliği bulunmakta. Tam tane ekmekleri, yağlı kuruyemiş, balık, yumurta, süt, ceviz, fındık, mantar, karides, ciğer ve somon.
Sarımsak, karnıbahar, lahana, üzüm ve karaturp tüketimi de önemli.

Omega-3: derin ve soğuk suda yaşayan balıklar, yağlı kuruyemiş, semizotu, ıspanak, yumurta, brokoli, somon, uskumru, hamsi, sardalye, fındık, ceviz, buğday, keten tohumu yağı (yarım çay kaşığı yoğurda eklenebilir)

Prebiyotikler: buğday ve ürünleri, baklagiller, sebze ve meyveler.




Sağlıklı günler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder